Буцька селищна територіальна громада
Уманського району Черкаської області

Рекомендації для населення, як попередити захворювання на гарячку Західного Нілу

Дата: 18.10.2024 10:45
Кількість переглядів: 20

Рекомендації для населення, як попередити захворювання на гарячку Західного Нілу

Фото без опису

Що таке гарячка Західного Нілу? Як вона передається?
Гарячка Західного Нілу - це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. Хвороба має літньо-осінню сезонність.
На сьогоднішній день гарячка Західного Нілу поширена в багатьох країнах Африки, Азії, Середземномор'я. Окремі спалахи реєструються в країнах Центральної Азії (Казахстан, Туркменія, Таджикистан), Закавказзя (Азербайджан, Вірменія), США. Канаді, Мексиці, країнах Центральної Америки і Карибського басейну, Австралії. Зафіксовані випадки цієї хвороби й в Україні.
Інфікована людина не заразна. На сьогоднішній день немає зареєстрованих випадків передачі вірусу від людини до людини при безпечних контактах.
Головним джерелом гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітних птахів, а також можуть бути деякі дрібні ссавці, гризуни, кажани.
Переносники захворювання - численні види комарів, які заражаються вірусом під час харчування кров'ю інфікованих птахів. Під час укусів комарів вірус може потрапляти в організм людей і тварин, де він здатний розмножуватися і призводити до хвороби.
Інкубаційний період - від 2-3 днів до 3 тижнів з моменту укусу зараженим комаром.
Симптоми гарячки Західного Нілу. У більшості людей інфекція протікає безсимптомно, проте у 20% хворих можуть виникати грипоподібні захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Можуть бути також висипи на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи — менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку (розлади свідомості, парези, паралічі).

Профілактика гарячки Західного Нілу.
❖ Вакцини від гарячки Західного Нілу не розроблено.
❖ Щоб уберегтися від гарячки Західного Нілу необхідно:
проводити комплексні заходи, направлені на зниження чисельності комарів на водних об’єктах (осушення боліт, обробка ларвіцидами - засобами, що знищують комарів на стадії личинки тощо);
обробку територій, заселених комарами дезінсектицидами - засобами призначеними для знищення комах;
виявляти підтоплення підвальних приміщень будівель, погребів та здійснювати заходи щодо їх осушення та попередження розмноження комарів.
❖ Для індивідуальної профілактики слід застосовувати захисний одяг, сітки на вікнах, репеленти - засоби, які відлякують комарів.
❖ У випадку виникнення будь-яких симптомів притаманних гарячці Західного Нілу не займатися самолікуванням та звертатися до сімейного лікаря.

brovary-rada.gov.ua (https://brovary-rada.gov.ua/tag/vazhlyvo)
Броварська міська рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь